Документални филми за рока и метъла: Heavy – The Story of Metal


Понеже в последните години много трудно си харесвам филми, когато не ми се чете, се образовам с научно-популярно продукции. Интересно е, а и се чувствам доволна от себе си, че не лентяйствам. За да разнообразя филмите за художественото изкуство, реших да пробвам и няколко за музика. Съвсем тенденциозно дръпнах филми за любимия си жанр. Понеже са информативни и доста забавни, тук пускам накратко информация и линкове.

Започвам с Heavy – The Story of Metal – една продукция на  VH1, излъчена през 2006 г. Филмът се състои от четири епизода, всеки от които проследява историята на метъла в определен период.

 

Епизод 1: Welcome to my Nightmare

Кратко описание: Първият епизод проследява корените на метъла на британската сцена и появата на глем метъла в Америка. Обяснява се как и кой пръв е използвал термина „хеви метъл” и се водят спорове коя група спада към жанра и коя не (Боже, колко ми е познато!). Филмът съдържа архивни кадри на ранни изпълнения на Black Sabbath, Led Zeppelin, AC/DC, Alice Cooper.  Говори се както за шаблоните налагани от Black Sabbath и Led Zeppelin, така и за комерсиализма на KISS. Голяма част е отделена за образа на злодея Алис – бащата на сценичното шоу. Епизодът свършва с упадъка на метъла, заради пънк и диско вълната в края на 70-те.

Коментари и спомени на: Иън Хил, Леми, Дий Снайдер, Скот Иън, Роб Халфорд, Дейв Мъстейн, Роб Зомби, Алис Купър, Блеки Лоулес, Брус Дикинсън и всички членове от оригиналния състав на Black Sabbath.

Любим момент: Страните движения на публиката по време на едно от първите клубни изпълнения на Black Sabbath.

 

 

Епизод 2: British Steel

Кратко описание: Judas Priest спасяват метъла от ступора, в който е изпаднал в края на 70-те и създават имиджа на метъл изпълнителите. Появата на първите специализирани клубове и медии подпомага раждането на Новата вълна на британския хеви метъл. Iron Maiden изгряват и превземат британската сцена. Същевременно в Калифорня се появява съвсем отделно  течение от хеър метъл, и което добива още по-голяма популярност заради невероятните китарни рифове на Van Halen. На финала се говори за това, как успехът на Def Leppard „омекотява” звука и визията на старите кучета.

Коментари и спомени на: Ларс Улрих, Фил Колън, Дий Снайдер, Скот Иън, Роб Халфорд, Томи Лий, Брус Дикинсън, Кевин Дъброу, Себастиан Бах, Стив Харис, Дейвид Мъри, Слаш, Стивън Пиърси, Снейк Сабо, Джо Елиът

Любим момент: Роб Халфорд е бил принуден да търси кожените си дрехи с капси в магазини за хомосексуалисти.

 

 

Епизод 3: Looks That Kill

Кратко описание: В средата на 80-те Америка тъне в изобилие, а купонът тече на пълни обороти за модерните по него време калифорнийски метъл групи. В същото време музикантите живеят в мизерия. Успехът на Quiet Riot в чартовете, отваря очите на продуцентските компании и те започват да наливат пари в жанра. Концертите стават по-големи, по-шумни, по-скъпи, по-екстравагантни. Режимът на Рейгън настройва обществото срещу ексцесиите на метъл групите. Консерваторите атакуват съдържанието на метъл песните и се опитват да налагат цензура, което само увеличава продажбите на албумите. Появява се пауър баладата и не само, че се превръща в задължителна, но и налага аукустичните изпълнения. Серията приключва с икономическия спад в края на 80-те и равносметката за прахосничеството в метъл индустрията.

Коментари и спомени на: Блеки Лоулес, Стивън Пиърси, Томи Лий, Франки Банали, Джак Ръсел, Джани Лейн (наистина ми дожаля за него), Кевин Дъброу, Брет Майкълс, Снейк Сабо, Ники Сикс, Томи Айоми, Дейв Мъстейн, Себастиан Бах, Глен Хюс, Дий Снайдер, Джей Джей Френч, Винс Нийл

Любим момент: Дий Снайдър прави на пух и прах консерваторите при изслушването на сенатската комисия, разглеждаща „мръсното” съдържание на метъл песните.

 

 

Епизод 4: Seek & Destroy

Кратко описание: Докато глем метъла триумфира, на ъндъргаунд сцената в Америка се появяват четири групи, които не са доволни от целия блясък, грим и феминизиане на жанра. Anthrax, Slayer, Megadeth и Metallica създават траша. С упадъка на глема към края на 80-те публиката е все по-склонна да приеме гневните композиции на трашарите и те стават все по-популярни. С издаването на Черният албум през 1991 г., доста по-лиричен от предходните,  Metallica се превръщат в световни знаменитости. Същевременно Guns N’ Roses успяват да комбинират сексапила на глема с по-твърди рифове, за да се станат  една от най-продаваните групи на 80-те и 90-те. Съвместна песен на Public Enemy и Anthrax дава началото на ню-метъла, който доминира сцената в началото на 90-те. Marilyn Manson се превръща в новия бог на метъл сцената, възхваляван и оплюван едновременно. Озфестът събира врели и кипели звезди на метъла с тепърва прохождащи.

И отговор на въпроса „Защо метълът е толкова велик и дълговечен?”

Коментари и спомени на: Дейв Мъстейн, Франк Бело, Скот Иън,  Кери Кинг, Дейв Елефсън, Ларс Улрих, Джейм Хетфийлд, Стивън Пиърси, Слаш, Себастиан Бах, Гийзър Бътлър, Аксел Роуз, Джери Кантрел, Дий Снайдър, Фред Дърст, Робърт Трухильо.

Любим момент: Себастиан Бах обяснява „Разглеждах виниловите плочи в музикалния магазин, и видях снимката на Metallica върху Kill ‘Em All. Бяха най-грозните хора, които някога съм виждал. Просто трябваше да си купя албума!”

 

 

Торент: http://forums.mvgroup.org/index.php?act=attach&type=post&id=24990 (Филмът е на английски език и няма субтитри)

Ако не успеете да дръпнете торент файла, вероятно ще е нужно да се регистрирате във форума на mvgroup.org. Инвестирайте няколко минути и го направете, вътре е пълно с документални филми, и то не само за музика.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s