Налини Синг: Целувка на архангел


автор: Траяна 

Внимание, това ревю съдържа спойлери за първия роман в поредицата – Angels’ Blood.

Вторият роман от поредицата „Преследвач от Гилдията” започва близо година след края на Angels’ Blood. Елена се събужда от кома, за да открие, че се е превърнала в ангел – първият създаден такъв от хилядолетия насам. Възстановяването й от срещата със смъртта е болезнено и бавно. Тепърва тя ще трябва да се учи да свиква с новото си тяло, да лети, да бъде нещо различно от човешко същество. Освен всичко друго тя трябва да се научи да бъде и партньорка на Рафаил без да изгуби себе си в доминиращата му и властна личност.

Новият „домашен любимец” на Рафаил предизвиква вниманието на останалите членове на Формацията на десетимата. Тя е неговата слабост и като такава става пионка в играта за власт в света на ангелите. Най-възрастната от всички архангели, обсебената от смъртта Лиуян организира бал уж в чест на Елена, който цели да демонстрира слабостта на Рафаил и новата армия от съживени мъртъвци на Лиуян.

Същевременно смъртта на Урам в края на предходния роман създава вакуум във властта, който трябва да бъде запълнен. Мнозина ангели точат нокти за свободното място във Формацията и започват да плетат интриги, в центъра на които отново се оказва нашата героиня.

В динамично отношение Archangel’s Kiss е по-спокойна спрямо първия роман от поредицата. Тук сюжетните нишки са повече, но се развиват по-плавно и не толкова „под натиск”.

Разбира се, романът не е скучен. Авторката е твърде добра разказвачка, за да отегчи читателите. Действието се прехвърля в света на ангелите, в техния таен град – Убежището. През погледа на Елена, Налини Синг подава повече информация за тяхната история, закони и общество. Новите второстепенни и епизодични герои са още по интересни от представените в първия роман, а и авторката задълбочава познанството ни с представените в Angels’ Blood „чаровници” като Илиум, Микаела и Димитри.

Това, което е най-привлекателно в романа, е промяната в отношенията между Елена и Рафаил. Тепърва двамата трябва да се научат да бъдат нещо различно, от това което са били преди да се влюбят. Тя се бори с кошмарните си спомени от детството и се опитва да овладее  новите си сили, а архангелът трябва да свикне с човечността, която Елена му налага и да се научи да уважава нейната самостоятелност. В общи линии в нито един момент отношенията им не изглеждат изкуствени, а са подчинени на логиката изхождаща от собствените им личности.

Откровено казано, изчетох книгата за няма и два дни, и сега нямам търпение да прочета следващия роман от поредицата, който се очаква догодина под заглавието Archangel’s Consort.

Поредица „Преследвач от Гилдията”:

0.5. Angels’ Pawn (самостоятелен разказ в електронно издание)
1. Angels’ Blood  – ревю
1.5. Angels’ Judgment (самостоятелен разказ, включен в антологията Must Love Hellhounds)
2. Archangel’s Kiss
3. Archangel’s Consort – ревю
4. Archangel’s Blade
5. Archangel’s Storm
6. Archangel’s Legion

Един коментар за “Налини Синг: Целувка на архангел

Вашият коментар