Налини Синг: Кръв на ангели


автор: Траяна 

Налини Синг е популярна сред англоезичните фенове на ърбън фентъзито с поредицата си Psy-Changelings. Поредицата „Преследвач от Гилдията” е все още нова и се развива в същата вселена.

Там светът е алтернативна Земя, в която вампирите живеят открито сред хората и прекарват първите сто години след превръщането си в кръвопийци в служба на своите създатели – ангелите. Никой не знае защо ангелите създават вампири и на какъв принцип избират сред милионите кандидати, онези, които да бъдат надарени с вечен живот. За да не се превърнат вампирите в неуправляеми убийци, ангелите ги контролират с желязна ръка, често сваляща кадифената ръкавица.

А на върха на хранителната верига стоят архангели, обединени във Формацията на десетимата. Те са всемогъщи, нечовешки, брутални  и корумпирани от собствената си власт над човечеството.

Разбира се във всяка една машина честно има и засечки. Понякога определени вампири намират стогодишната си служба при своя създател твърде ужасна и предприема бягство. Още преди векове архангелите са основали Гилдията на преследвачите – хора, чиято работа е да намират, залавят и връщат бегълците-вампири на ангелите.

„Ангелска кръв” започва с новото назначение на най-добрия преследвач на Гилдията – Елена Деверо. Нейната вродена способност да надушва вампирите е привлякла вниманието на архангела управляващ Северна Америка – Рафаил. При първото си посещение в ангелската кула, Елена установява, че новата й задача е далеч по-опасна отколкото е очаквала. Под надзора на Рафаил тя трябва да надуши и намери архангела Урам, който е осъден на смърт от останалите членове на Формацията на десетимата. Освен всичко друго и Рафаил се оказва неустоим красавец, който е решил да има в леглото си Елена. Предвид факта, че архангелът умее да внушава мисли, да ръси от крилата си ангелски прашец, който си е чист афродизиак, и че може с едно махване на ръката да нареди смъртта й, направо е чудо, че Елена успява да окаже някаква съпротива на сексуалната му инвазия.

Както се досещате романът е преди всичко любовна история между смъртна и архангел, наситена с много сексуално напрежение, подплатена с чудесен екшън, и на места доста забавна или пък ужасяваща. Макар и в центъра на сюжета да стои развитието на връзката между Елена и Рафаил, постоянното въвеждане на второстепенни герои с техните лични истории и ярки индивидуалности спасява „Ангелска кръв” от графата „паранормален романс”. Налини Синг изгражда света си детайлно, внимателно и най-вече незабележимо за читателя. Всичко, което трябва да знаем за отношенията между различните видове обитаващи тази алтернативна Земя, ни е разказано с майсторство и финес. Действието в първата част донякъде е позабавено от фокуса върху „Елена и Рафаил”, но от средата нататък екшънът буквално ме накара да препускам по страниците.

В романа има всичко, което трябва да има, за да бъде различен и впечатляващ – кръв, пот и други телесни течности, сблъсък на силни характери, които обаче търпят промени заради взаимоотношенията си с околните. И въпреки, че щастливата развръзка е предвидима, начинът, по който се стига до нея изненадващ за читателя.

Поредица „Преследвач от Гилдията”:

0.5. Angels’ Pawn (самостоятелен разказ в електронно издание)
1. Angels’ Blood
1.5. Angels’ Judgment (самостоятелен разказ, включен в антологията Must Love Hellhounds)
2. Archangel’s Kiss – ревю
3. Archangel’s Consort – ревю
4. Archangel’s Blade
5. Archangel’s Storm
6. Archangel’s Legion

Advertisements

One thought on “Налини Синг: Кръв на ангели

  1. Има.ли.българско.издателство,което.се.е.наело.или.възнамерява.да.издаде.поредицата?

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s