Касандра Клеър: Град от пепел


автор: Траяна 

„Град от пепел” е директно продължение на романът „Град от кости”. Тези, които са харесали първия роман  поредицата „Реликвите на смъртните” ще харесат и втория, най-малкото защото темпото тук изобщо не се забавя. Клари е открила вече страшната истина, че злодеят Валънтайн е неин баща и още по-страшната истина, че Джейс е неин брат. Доста от най-добре написаните сцени в романа са посветени на емоционалната фрустрация на Клари и Джейс, резултат от забранената любов между тях.

Горният абзац звучи като поредната версия на „Междузвезни войни”, нали? Често успешните идеи биват използвани от мнозина автори, докато се превърнат в болезнени клишета. Чудно е, че толкова често използвана идея за внезапно придобит баща архизлодей (Тежко дишане, последвано от изречението: „Luke, I am your father!”) все още работи. Виж „Скарамуш”, „Мечът на истината” и т.н.

Не много писатели, още по-малко онези, които пишат за YA аудитория, се осмеляват да повдигнат обаче темата за инцеста. Вероятно затова  и Касандра Клеър успява да вземе клишето и да го превърне в нещо различно. Разбира се макар и основен сюжет, любовта между Клари и Джейс представлява само част от цялата картина. Майката на Клари все още е в кома, а Валънтайн започва да действа все по-агресивно, за да се сдобие с власт над втората реликва на нефилимите. Наред с това Конклавът на Ловците на сенки арестува Джейс по подозрение в шпионаж.

В сюжетно отношение „Град от пепел” отстъпва на предходния роман, не заради друго, а заради вечния синдром на средната книга – усеща се как развръзките са изнесени нарочно за последния роман в трилогията. Но пък от гледна точка на развитие на героите „Град от пепел” има преимущество. Касандра Клеър изгражда доста по-подробно второстепенни герои като върколака Люк, сполетения от доста голяма беда Саймън и влюбения Алек. Но най-голямо предимство представлява развитието на Джейс. Няма го вече стереотипния нахакан тийн, който да говори с реплики от американски сериали. Преживяванията му в затвора го правят много по-земен и истински, демоните от детството му  – по-човечен и разбираем за читателя. В образа на Клари също се забелязва известна промяна, макар и не толкова драстична. Макар все още действа с типичната младежка прибързаност, тя поне започва да носи и последствията от собствените си решения.

В романът има достатъчно ретроспекции към миналото, които намекват за страшните експерименти на Валънтайн, правени върху собствените му деца. Ако сте достатъчно наблюдателен читател може и да предвидите донякъде какво ще се случи в следващия роман. Въпреки това, Клеър единствено засажда семената на съмненията, и не оставя друг избор на феновете си, освен да купят и третия том в поредицата, за да проверят дали са познали.

Поредица „Реликвите на смъртните”:

1.Град от кости – ревю
2. Град от пепел
3. Град от стъкло – ревю
4. Град на паднали ангели – ревю

Advertisements

3 thoughts on “Касандра Клеър: Град от пепел

  1. Даже звучи и объркано. Няма как – втора книга е, без първата и третата, не става за самостоятелно четене.

    Попрочетох ти ревюто за първата Анита Блейк и от списъка на любимите ти автори съдя, че поредицата „Реликвите на смъртните“ не е за теб. Сериозно.(Сори, ако ти е обидно да те поставям в някакви рамки, ама ти харесваш от онези книги, които ми внушават кошмари няколко нощи подред и затова не ги чета. От заглавията, които съм ревюирала ти препоръчвам „Аз съм легенда“ – класика). Иначе поредицата на Клеър е много интересна и хубава, но строго в контекста на аудиторията си.

    Like

  2. Със сигурност т’ва не е за мен. 😀 Колкото до Ричард Матисън – прекалено е голям, за да не съм го оценил вече. 🙂

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s