За оцеляването и холивудската баклава „Каньонът”


Снощи отново попаднахме на поредния филм с основна идея „A city boy dies in the wild, because he is too stupid to survive”. Или в свободен превод –  „Как да се окъкакме тотално в естествена среда”. А именно това иде реч за „Каньонът” от 2009-та.

Не ми се говори за каста, камерата или режисурата. Общо взето филма е правен с малък бюджет и брутално му личи. Когато накрая излязоха около 12 актьора в надписите взехме да се чудим защо са толкова много.

Накратко двама младоженци си хващат водач, за да направят уикенд в Големия каньон, след което си причиняват немислими телесни повреди, защото са идиоти без капка мозък в тиквите.

Първата и основна грешка им беше, че взеха за водач човек, който е преживял сред дивата природа след нападение от гризли, вълци и прочие сволоч. Дори е бил хапан от муле и удрян два пъти от гръм. Не знам за вас, но аз никога не бих взела за водач човек, който или има невероятно кофти карма, или е такъв идиот, че сам се нахендря на тъпи случки. Има една много вярна приказка и тя гласи „Абдал човек и вързано куче го хапе”.

Та нашите двама само оправдаха тази народна мъдрост и вероятно това е единственото достойнство на филма. Както се досещате водачът умря и нашите се изгубиха. Изводът, който може зрител да си направи е никога, ама никога, да не се вземат за спътници хора без късмет. Току виж вземат, че умрат в неподходяща обстановка.

Вторият логичен извод е, че всичко, ама всичко, което може да се носи се взема. Особено важните пособия, които могат да помогнат на всеки са компас, въже, съд за вода и нож. Вместо да помислят за момент героите на „Каньон” взеха, че погребаха водача барабар с колана, връхната му дреха и ножа. Някъде към средата на филма кретенката трябваше да бие половин ден път до гроба, за да вземе въпросния инструмент.

Сега, да ви светна защо й трябваше ножа – да ампутира заклещения крак на мъжа си. Спокойно! Когато крайникът ви е заклещен някъде и има кой да ви помогне, стига да не е човек без никаква представа от употребата на лостове, няма да ви се наложи да преживеете ампутация. На пуфлека от филма обаче това му се случи, след което го дъвкаха вълци, защото жена му не се сети да събере достатъчно много дърва по светло и й се наложи да се препъва в тъмното.

Но нашият човек беше по-корав и от Конан. След двудневно обезводняване, ампутация и наченки на гангрена още дишаше. Мацката го влачи, влачи, влачи, накрая реши да му спести мъчителнате смърт и му помогна да спре с дишането. Да се сещате за по-бавна и мъчителна смърт от удушаването? Щото аз не се. Някак все си мисля, че едно прерязване на гърлото или дори разбиване на черепа са по-приемливите варианти на евтаназията.

Та толкова за „Каньонът” – това е наръчник за пълния и гарантиран провал. Не му трябва на човек да е гледал Ultimate Survivor по Дискавъри, за да разбере, че не се прави така.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s