Роджър Зелазни: Създания от светлина и мрак


автор: Траяна 

„Създания от светлина и мрак” отваря рана в съзнанието ти, която не може да заздравее, защото постоянно бъркаш с пръст в нея. Докато четеш романа неволно се питаш дали авторът не е пил абсент или ял пейот. А може би е пушил опиум. Или просто геният му излиза извън възприятията ти. По-вероятно е последното.

Четеш първите откъси и оставаш с усещането за секс без оргазъм, макар на няколко пъти да се доближаваш до малката смърт. Неразбирането на сюжета пробива дупка в мозъка ти. Ако си верен поклонник на чифта стари Обувки, Онези Които Нямат Скъсване, ще отваряш кориците до самия край. Ще запалиш свещ пред олтара им и някъде там, в края, ще проумееш голяма част от мотивите/разказите/притчите в романа. Вълните на чистото удоволствие от многообразието на идеи и стилове ще те залеят с червения си прилив.

Луташ се в уродливо преплетените клони на родословното дърво на египетските богове. Съешаваш се с машината-гадател, но всички знаят, че машините се любят и ти ставаш пленник на любовта си към думите, излезли изпод перото на Роджър Зелазни.

Воюваш срещу (или редом със) Стоманения генерал, който някога бе бог на Севера, но сега е преди всичко бард и защитник на обречената на провал бунтовна кауза. Страхуваш се от песоглавеца Анубис в Дома на мъртвите и презираш птицеглавия ангел в Дома на живите.

Правиш темпорална фуга и световете, изградени във фантазията ти за пореден път биват срутени. Така е, защото майсторът Зелазни е създал сцена, която не бива да е там. Нищиш значението на писаното слово, а до теб норните вместо да предат съдбата на смъртните, коват с пръсти-чукчета къс синя светлина. Изделието им ще ти струва едното око.

Запушваш уши, за да не чуваш писъците на Нещото Което Вие В Нощта. Гузно мислиш, че може би то е Твоят Бог.

Въздишаш.

Любовта на Принца Които Беше Хиляди е толкова безнадеждна и тъжна.

Ти си опитното животно в експеримента „Създания от светлина и мрак”. Може би ще излезеш от него ъпгрейднат, може би ще се почувстваш осакатен. Зависи от теб. Но няма начин да останеш безразличен към този роман.

5 коментара за “Роджър Зелазни: Създания от светлина и мрак

 1. Четох преди няколко месеца „Господаря на светлината“ на Зелани и като чяло ми звучи същото но едното е с египетски божества а другата с будистки. Лично на мен много ми хареса, така че може да погледна и тази.

  Харесвам

  • 🙂 Като започнеш да четеш, ще се увериш, че нямат нищо общо като начин на изграждане на сюжета. Тази е много по-експериментална и по мое мнение – по-силна.

   Харесвам

 2. Pingback: „СЪЗДАНИЯ ОТ СВЕТЛИНА И МРАК“ НА РОДЖЪР ЗЕЛАЗНИ | Книжен Петър

 3. Pingback: „Създания от светлина и мрак“ на Роджър Зелазни | Книжен Петър

 4. Pingback: Роджър Зелазни: Размяната – Приумици

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s