Тенекиеният човек


За да направиш римейк на най-обичания и най-известен детски филм в историята на киното, се изисква смелост и въображение, каквито не са липсвали на Стивън Лонг Мичъл и Крейг ван Сикъл. Всеки е гледал или най-малкото чувал за класическата екранизация по романа на Франк Баум от 1939-а „Магьосникът от Оз”. Общо взето един емблематичен филм за ерата на мюзикълите и за самата Джуди Гарланд, с който са израснали няколко поколения.

Тази година Sci Fi Channel ни поднася нов прочит на романа – минисериалa Tin Man. Въпреки че “Тенекиеният човек” е силно отдалечен от MGM продукцията, все пак има достатъчно много намигвания към класиката, за да предизвика възмущение у зрителите. Сериалът бе приет крайно отрицателно – повечето мнения варират от „неуспешен опит” до „ужасно слаб”. Според мен голяма част от негативизма се дължи на факта, че на практика няма човек, който да има телевизор и да не е гледал класиката. Не е възможно да избегнат аналогиите между детския филм, събирал повече от 60 години почитатели, и новия сериал, който всъщност не е за детска аудитория.

Действието се развива в O.Z. или Outer Zone – паралелно пространство, управлявано от магьосницата Азкаделия с полицейско насилие и магия. Героинята от нашия свят, която се озовава в магичната страна, тук е младата Ди Джи (Зоуи Дешанел)– мечтателка, която не се чувства щастливо и на място в обикновения си живот на сервитьорка. След магическа буря Ди Джи се отзовава в О.Z., където среща Глич (Алан Къминг) – съветник на детронираната кралица, който има цип на главата си в резултат на операция, при която му е отстранен част от мозъка.

За да открие пътя към родителите си, Ди Джи трябва да измине дълъг път и да преодолее много препятствия. Към нея се присъединяват медиумът Роу (Раул Трухильо) – крайно чувствително към насилието същество, приличащо на лъв, и бившият полицай Кейн. Той е изгубил трагично семейството си мъж, живял години наред в железен скафандър и принуден да гледа отново и отново холограма на смъртта им. Наричат го „тенекиен човек” обаче, защото това е названието на елитен отряд полицаи.

Четиримата герои са достатъчни, за да се види ясно връзката с „Магьосникът от Оз”. Но съществените разлики в сюжета явно са неприемливи за почитателите на стария филм. „Тенекиеният човек” е издържан в стиймпънк с типичните за него мрачни, насилствени и антиутопични тонове. Вещицата от Запада е заменена с доста пищната Катлийн Робъртсън, чийто студен поглед и дълбоко изрязано деколте привличат внимание, великият магьосник пък е окаян наркоман. Познатата ни история за Дороти минава на заден план – Ди Джи започва да си спомня детството, прекарано в O.Z., трагичната съдба на семейството си и последвалото падение на страната под сянката на Азкаделия. Търсенето на Ди Джи не е търсене на път към Канзас, а към миналото и към бъдеще в O.Z.

Минисериалът много ми допадна, най-вече заради красивата визия и новата, силно реалистична сюжетна нишка. Ефектите на „Тенекиеният човек” далеч надхвърлят обичайното за телевизионни сериали качество – столицата на O.Z. примерно е страхотна, както и роботите, които се появяват в първата серия. Актьорската игра е на ниво, като силното присъствие на Нийл Макдоноу в ролята на тенекиения човек доминира на моменти и измества фокуса от може би прекалено наивно изглеждащата Зоуи Дешанел. Впечатление правят и децата Рейчъл Пате и Алексия Фаст, в изпълнение на малките Ди Джи и Азкаделия. Може би единственият недостатък на сериала са няколко диалога, които явно имат за цел да направят податки към „Магьосникът от Оз”, но звучат твърде оптимистично и наивно, за да са на място в мрачната обстановка.

С една дума – гледайте сериала, но без да очаквате танци и весело припяване на „Follow the Yellow Brick Road” и той най вероятно ще ви хареса като фантастика.

Официален сайт: http://www.scifi.com/tinman/

Първоначална публикация в starlighter.info,
декември 2007

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s