Касандра Клеър: Град от кости


автор: Траяна 

Какво точно представлява романът „Град от кости”? И заслужава ли той моят половин час набиране на текст и вашите десет минути четене? Накратко – смесица от тийн-ърбан-митологично фентъзи. И – да, струва си. Преди да пристъпя към самото ревю, тук ми се иска да вмъкна кратката забележка, че то ще е базирано на романа в оригинал, така че се извинявам предварително, ако термините се различават от тези в чистак-бърсак новия превод на български език.

„Град от кости” представлява дебютът на писателката Касандра Клеър и е първи том от поредицата „Реликвите на смъртните”. Силен дебют наистина, като се има предвид, че по думите на Клеър от самото начало е замислила и продавала творбата си като трилогия. И е успяла да я завърши само в три тома, без да има намерение да пише четвърти. Професионален ход от нейна страна, като се има предвид, че голяма част от фентъзи писателите почват с една книга, която след задоволим успех, бива разтягана в бозав свят, екзистенциално и сексуално объркани герои и поредица от злополучия и злодеи. Или по-лошо – добри писатели експлоатират чудесните си идеи в n-на брой томове от дантели, шевици и борба с гъгриците.

„Град от кости“ е книга, която би зарадвала повечето любители на ърбън фентъзи литературата и най-вече дамската аудитория. Действието се води от трето лице, но основната част от главите са описани през погледа на Клари Фрей – обикновена тийнейджърка от Ню Йорк. Ежедневието й рязко излиза от релси, когато става свидетел на убийство в нощен клуб. Проблемът е, че никой друг освен нея не може да види убийците. Положението се влошава, когато Клари открива, че майка й изчезва, а у дома им бива нападната от демон. На помощ й се притичат „убийците” тийнейджъри – близнаците Алек и Изабел, и техния брат по оръжие – Джейс. Тримата са представители на расата на нефилимите. „Нефилими” в християнската митология са децата на ангели и смъртни, но в романа са потомци на специално избрани хора, някога вкусили от смесена човешка кръв и тази на ангела Разаел. Тяхната цел е една – да бъдат обучавани и подготвяни за воини, които да се преборят с демоните. Затова се и наричат „Ловци на сенки.”

Клари постепенно осъзнава, че тайните на майка й далеч надхвърлят обичайните „семейни раздори”, и че тя самата е също нефилим. Изведнъж навсякъде из Ню Йорк плъзват феи, вампири, върколаци и черни магове. В света на нефилимите – Идрис, обаче, съвсем не царят мир и разбирателство. Носят се слухове, че въстаналият преди години бунтовник – Валънтайн Моргенщерн се е завърнал от мъртвите, за да довърши започнатото унищожение на всички магически същества, които иначе живеят в съгласие с нефилимите.

Действието на „Град от кости” доста бързо се завърта в една безкрайна поредица от изненади, при които Клари започва да опознава себе си, да вижда по-ясно майка си и своя най-добър приятел Саймън. Същевременно присъствието на Джейс я разсейва и фрустрира по обичайния за възрастта им начин. В някои от сцените между двамата прехвърчат доста искри, без обаче да се стига до графични описания.

Образът на Клари е обрисуван по наистина чудесен начин от Клеър. Всичко при нея е съвсем типичното за тази възраст  – проблемите с родителите, почти егоцентричното самовглъбяване в собствените чувства, грубата слепота за тези у околните. Характерът й е уравновесен от наистина зрелия начин, по които тръгва да издирва майка си – самоотвержено и смело, без оплакване или самосъжаление.  Дори начина, по който героинята вижда света около себе си – през очите на художник (постоянно сравнява новите гледки с картини на художници като Йеронимус Бош или Х.Р. Гигер), добавя повече реализъм в образа й. По същия чаровен начин е описан и приятелят на Клари – Саймън – с цялата му колебливост и чаровна гийкщина.

От другата страна на асортимента от герои е Джейс – той (вероятно) е типичният образ на американския популярен гимназист – самоуверен до арогантност, дразнещ мачо. Авторката нарочно е засилила тези дразнещи черти у Джейс, за да разкрие постепено по-уязвимата му страна, но на моменти клишираността му ми идваше в повече.

Романът изчетох на един дъх, заедно със следващите два в поредицата. Считам, че Клеър по чудесен начин смесва съвременния свят с християнска митология, макар и на моменти да можех да предвидя накъде ще се развие действието. Факт е, че много от тийнейджърите (които реално са таргет групата) едва ли познават в детайли „Изгубеният рай” от Джон Милтън, за да хванат намеците на Клеър, така че вероятно няма да усетят този недостатък на поредицата. От друга страна  „Хари Потър” и „Междузвездни войни” също третират темата за гордостта и бунта на изключително надарения, така че може и да се лъжа…

Всъщност, без значение дали сте чели Милтън или Джоан Роулинг – поредицата предоставя един интересен свят, екшън и любовна тръпка.

Поредица „Реликвите на смъртните”:

1. Град от кости – откъс може да прочетете тук.
2. Град от пепел – ревю
3. Град от стъкло – ревю
4. Град на паднали ангели – ревю

Advertisements

8 thoughts on “Касандра Клеър: Град от кости

 1. Амм можеш ли да ми кажеш от каде мога да си поръчам „Град от пепел“?? Ако знаеш моля те да ми пишеш!
  Благодаря предварително!

  Like

 2. Аз четох трилогията на английски. По принцип от българското издателство „Ибис“ (http://ibis-press.eu/) бяха обявили, че ще издадат „Град от пепел“ този месец, но нещо се бавят.
  Ако наистина нямаш търпение и си добре с английския език, ти препоръчвам bookdepository.com. Доставят в рамките на 7-14 дни и няма такса за доставката за разлика от повечето чужди онлайн доставчици.

  Like

 3. Зачетох се в откъса който е приложен (за което благодаря впрочем)и изглежда като добра занимавка. Остроумна е, има готина история като за начало; и ми допадна Изабел. Бях чела за книгата в английския й вариант, но не съм попадала на нея в превод. Ако може един мoже би глупав въпрос – къде би следвало да я има?
  Между другото, ревюто беше доста полезно *sun*

  Like

 4. Много ми допадна като идея. Напомня ми на едно сериалче, което следя без пропускане – Supernatural. Бих искала да ги прочета и трите…Можеш ли да ми кажеш, ако случайно знаеш, къде мога да ги дръпна в електронен вариант. Блародаря предварително!

  Like

 5. Много ми харесва Град от кости,направо се влюбих в книгата-интересува ме има ли филм по някоя от книгите.

  Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s