Планета 51


Първият контакт с извънземни е описван в НФ-литературата и филмите по най-различни начини – като се почне от нежното общуване в „Извънземното”, мине се през неразбираемостта на чуждия разум във „Война на световете” и се стигне до кошмарните гигерови пришълци. Извънземни има най-различни, а варианти за мястото на действието – колкото си щеш.

Сценаристът на „Планета 51” Джо Стилман създава негатив на обичайната картинка. На едноименната планета зелените туземци водят кроткия живот на средната класа американци през 50-те. Сещате се – барбекюта, тръпката от премиерата на новия НФ-филм, масовата психоза, че на планетата ще се стоварят извънземни нашественици. И когато на планетата каца землянина Чък Т. Бейкър (озвучаван от Дуейн Джонсън), съвсем обяснимо всички се разтърчават истерично, за да избегнат оня вид нежелани проби. Разбира се, военните веднага пристигат, за да обезопасят двора, в който се е паркирала совалката и погват пришълеца. На помощ му се притича новоназначеният работник в местния планетариум Лем (с гласа на Джъстин Лонг). Не защото е любител на чуждопланетяните, а защото отчаяно се надява животът му да се върне в обичайното русло, за да се осмели да покани на среща изгората си Нийра (Джесика Бийл).

Предполагам, че се досещате как се развива сюжетът нататък. По същество „Планета 51” не предлага изненади на зрителя – всичко е ясно от самото начало. Като изключим, че са зелени, образите са стереотипни – обикновено момче, влюбено в съседското момиче, НФ-гийк като второстепенен герой, еднопистово мислещ генерал, вманиачен в изследванията си учен.

Непознатия свят също не си струва – типична Америка, без обяснения защо всички говорят английски и живеят в петдесетте. Единствения намек за интересно социално развитие е чаровно неориентираното хипи, което скандира „Разстроен съм!!!”, защото няма по-добра причина за бунта си.

Това, което „Планета 51” предлага е податки и намигвания към стари и златни филми – „Извънземното” на Спилбърг, „Пришълецът”, „Завръщане в бъдещето”, „Пея под дъжда” и доста други. Разбира се, човек трябва да е гледал въпросните кино продукции, за да оцени податката и евентуално да се засмее. Това автоматично означава, че голяма част от майтапите се губят на децата.

Всъщност, това което ме задържа пред екрана до края, са две неща – туземното куче с визията на гигеровия пришълец и симпатичната земна сонда с поведение на куче, която е толкова обсебена от скалните проби, че не изпраща никакви снимки от местната флора и фауна.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s