Панаир на книгата 2009 г.


Тази седмица от 02 до 06 декември ще се състои 28-мия Международен панаир на книгата. Мястото на събитието е добре познато – НДК, а специален гост ще е Сърбия.

Пълната програма можете да видите на страницата на организаторите  – Асоциация „Българска книга“ – ето тук.

Откровено казано – за пореден път ще отъркам рамене с многото посетители, за да видя дали не сме пропуснали нещо ново от неизвестно издателство.  Книгите на големите риби, които ни интересуват – Бард, Инфодар и Труд са почти винаги по-евтини през страниците им.  Абсурдното е, че книжарница „Пингвини“ дава 15% отстъпка от всички заглавия, докато ИК Труд винаги продават на 10% от страницата си или на самия панаир.

Здраве да е. Днес излиза четвъртият том от „Българските хроники“ на Стефан Цанев, които ще си купя (онлайн от Пингвините) заедно с трети. Ето тази поредица е пропоръчителна за всички, които са се чувствали отегчени от часовете си по история на България, но все пак искат да знаят нещо по въпроса. Препоръчвам с уговорката е, че „Българските хроники“ не трябва да се възприемат като единствената или вярната историческа хипотеза за описваните събития. Хареса ми лекотата на изказа и откровеното насърчаване на патриотизма и националната гордост на Цанев.

Другото интересно и нефантастично нещо, което си набелязах е „Немски сказания“ от братя Грим – издание на неизвестните ми Алтера. Вероятно ще се окаже, че е точно двата тома Deutsche Sagen, които се подмотават в .pdf формат на компютъра ми. Ако говорим за неадаптирано за деца издание на разумна цена, смятам да се бръкна.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s