Патриша Бригс: Зачеркната с кости


автор: Траяна 

Мисля си, че предходната книга в поредицата – Iron Kissed можеше да е добър момент за прекъсването й. Там Мърси избира мъжа на живота си, спасява своя приятел Зий от затвора и изплаща дълга си към магическия народ. От друга страна –  първите три романа имат достатъчно странични сюжетни нишки, които могат да бъдат използвани за доразвитието на второстепенните герои, което да послужи за основа на четвърти роман.

Събитията в края на Iron Kissed причиняват много физически и психически травми на героинята ни. В началото на Bone Crossed тя трябва отново да намери вътрешната си сила. Би било доста нереалистично светът да я остави да си ближе раните на спокойствие. Вместо да си почине от целия екшън, тя отново се оказва в смъртна опасност. Този път това не са нечии чужди бакии, а лично нейни. Във втория роман – Blood Bound, Мърси трябваше да „приспи” завинаги няколко вампира, и сега последиците я застигат. Господарката на местното гнездо – синьора Марсилия е разкрила кой е убиеца на подчинените й  и е решила да си отмъсти. Вампирите изрисуват кръстосани кости на входната врата на Мерседес – древно проклятие и същевременно открита декларация, че тя ще бъде преследвана и унищожена, заради предателство.

Стефан не може да помогне изобщо, тъй като също е в немилост пред господарката Марсилия. Глутницата на Адам, обаче, няма такива проблеми и в Трите града назрява война между вампири и върколаци (класика!). За да предотврати кръвопролитията Мърси решава да изчезне за известно време и отива на помощ на приятелката си от колежа Амбър. Въпросната дама твърди, че в дома й обитават духове, които тероризират малкия й син. Не само, че къщата на Амбър е пълна с призраци, но и редовен гост там е вампирът Блекууд, когото останалите вампири наричат „Чудовището”. Welcome to Spokane, Mercy! В поговорка – „От трън, та на глог”.

В Bone Crossed Патриша Бригс показва една по-уязвима и по-смела Мерседес. Въпреки травмите си и унижението, че е показвана в национален ефир като жертва, Мърси не се колебае да напусне относително сигурния си дом, за да спаси върколаците. Същевременно тя със зъби и нокти се бори за своето място в глутницата като партньорка на Адам. Отиването в дома на Амбър от своя страна и събитията там позволяват на авторката да обрисува по-детайлно какво точно е уокър и какво е особеното в този вид шейпшифтър. Бригс избягваше компактно и подробно описание в първите три романа, но тук задълбава в темата доста подробно – за радост на феновете. Измислената й вселена става все по-реална и плътна.

Следващата година през април се очаква да излезе петата книга за Мърси – Silver Borne, за чиито сюжет просто не мога да се досетя. Най-малкото, героинята ни възвърна самоувереността си, глутницата я прие,  проблемът с вампирите се разреши още тук. На страницата на Патриша няма никакъв намек за историята, която ще се развие в новия роман, така че ми остава само да гадая. И да се възхищавам  на корицата – отново творение на Даниел Дос Сантос.

Поредица „Мърси Томпсън”:

1. Moon Called – ревю
2. Blood Bound – ревю
3. Iron Kissed – ревю
4. Bone Crossed
5. Silver Borne – ревю
6. River Marked – ревю
7. Frost Burned – ревю

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s