Патриша Бригс: Целуната от желязо


автор: Траяна 

Третият роман в поредицата за Мърси Томпсън се пренасочва от вампирите към магическия народ. Когато в резервата се случват няколко убийства, бившият шеф на Мърси Зийболт Аделбертсмитер a.k.a. Зий я пуска по следата на убиеца (да имаш добро обоняние си е предимство). Мерседес не е особено щастлива, че отново се сблъсква с насилие, но все пак спазва обещанието си и връща услуга на магическите същества. Когато обаче Зий е арестуван за убийството на заподозрения човек, който самата тя е надушила, нещата стават твърде лични, за да се оттегли. Възрастният и доста тайнствен немец Аделбертсмитер, освен че е бивш шеф, е и близък приятел, който тя не може да изостави.

Разследването на убийствата на феи и хора поставя Мърси в няколко доста опасни ситуации, от които, разбира се, я измъква глутницата на Адам.

В интерес на истината не съм много сигурна дали харесах Iron Kissed толкова, колкото предходните романи. О, да – съспенсът, интересните герои и екшъна са там. Освен всичко друго и самата Мърси най-после взима решение кой точно е мъжа на сърцето – Адам или Сам. Никога не съм си падала по любовните триъгълници, най-вече защото вечните сърдечни колебания не говорят за друго освен за емоционална нерешителност и страх. Доста често и за егоцентризъм. Същия проблем имах и с Eclipse от Стефани Майер. Та разрешението на дилемата Адам/Самуел вече трябваше да се случи и Патриша Бригс го направи.

Обаче…тук идва и голямото „Обаче”. За да докаже, че Мърси е взела правилното решение, авторката използва много, много брутален инструментариум. Няма да кажа каква точно трагедия се случва на Мърси към края на романа, но е наистина отвратително. Да, не обичам героите да са галеници на съдбата и винаги им се разминава на косъм. Беше ясно, че с цялата тази магия наоколо, няма как Мърси да остане цяла и невредима. Но никога не съм очаквала да е нещо толкова брутално. И то само, за да може нашата любима автомотьорка да се изправи на краката си с помощта на мъжа, който я обича. Защото иначе самата трагедия не променя особено много сюжета.

Увлекателната част на Iron Kissed се дължи на въвеждането на няколко доста могъщи представителя на магическия народ. Имаме намесена келтска и норвежка митология, както и по-съвременен герои от бордова игра. Бригс много хитро избягва детайлни обяснения за това кой кой е, но същевременно успява да ги опише като страховити  епизодични герои.

За феновете на вампиро-върколашките истории вероятно романът ще е разочарование – вампирите тотално са зачезнали, включително и Стефан, а върколаците се появяват доста рядко. Все пак на мен ми беше интересно да разбера кой е убиеца, а както винаги Бригс е създала чудесен трилър.

Поредица „Мърси Томпсън”:

1. Moon Called – ревю
2. Blood Bound – ревю
3. Iron Kissed
4. Bone Crossed – ревю
5. Silver Borne – ревю
6. River Marked – ревю
7. Frost Burned – ревю

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s