Петият карамEлемент -Том Холт: Земя, въздух, огън и карамел


tom_holt_custardавтор: Траяна 

Мислите, че имате лош късмет? Не бих казала. Представете си пълния неудачник – вземете нескопосания колега, който винаги има проблеми с компютъра си, прибавете спънатия съсед с уши като сателитни чинии, добавете влюбчивия ви съученик от гимназията с лабрадорски поглед. Представихте ли си го? А сега го умножете по три и ще получите бледо подобие на Пол Карпентър – героят на нашата история.

Старата и уважавана фирма J.W. Wells може да ви предложи всичко – от летящи килимчета до планирани икономически кризи след 120 години. Разбира се, на съответната цена. На съответната висока цена. Защото там работят специалисти – гоблините г-н Танер и неговата майка секс-бомбата Роузи, драконоубиецът Рики Вурмтотер, изобретателят проф. Ван Спее, секретарката – русалка Вики, копирната машина г-н Уелс младши и Пол Карпентър. Хм, всъщност, той не работи там – там робува, след като родителите му са имали благоразумието да го продадат на фирмата.

Както винаги, Пол си има неприятности. Нищо сериозно – работата му не върви, неговата любима е с изтрита памет, и е мъртъв. За втори път, да му се не види! Убит от глутница гоблини с лошо чувство за хумор. Фасулска работа! Пол си има меч с розова панделка. И говорещ за Великата Небесна Крава хладилник. И преди всичко кристалите, откраднати от бюрото на проф. Ван Спее, които могат да го пренесат в пространството, създадено от петия елемент – карамелът. И които го забъркват в такава карамелена каша, от която и Брус Уилис не може да го измъкне.

Така започва третият роман от поредицата за фирмата J.W. Wells. И ако си мислите, че звучи объркано и щуро, то само трябва да прочетете романа, за да се почувствате изгубени до последния момент, когато всичко се нарежда. Фантазията и хуморът на Том Холт са просто неизчерпаеми. Нито за секунда не успях да предвидя накъде ще потече действието – на всяка една страница има поне два абсолютно неочаквани обрата и поне четири абсурда, на които да се засмея. Усещането е като за Пратчет на бързи обороти. Но без сериозните философски размисли, което изобщо не е недостатък. Защото Том Холт компенсира със светкавична динамичност и брилянтна способност да държи читателя на тръни. Както и да създаде образа на най-големия юнак неудачник на нашата и карамелената вселена. И куп други чешити, каквито не бихте очаквали да срещнете или да си представите. Комбинацията от английски хумор и екшън темпо успя да ме задържи будна до 3 след полунощ седмица наред и аз горещо препоръчвам Earth, Air, Fire and Custard на всеки, който има възможност да я прочете.

Единственото ми разочарование от книгата е, че тя е третата от поредица. Но не защото е незавършена, а защото едва ли в близко бъдеще някой ще се постарае да внесе в България останалите три. Все повече се замислям за варианта Амазон.

Поредицата за J.W. Wells досега:

1.The Portable Door
2. In Your Dreams
3. Earth, Air, Fire, and Custard
4. You Don’t Have to Be Evil to Work Here, But It Helps

Първоначална публикация в starlighter.info,
август 2007

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s