Дейвид и Стела Гемел: Гибелта на царете


gemmelgncавтор: Траяна 

Изисква се голяма смелост и талант да пишеш за добре познати легенди. Повечето романи, които са базирани на митологията попадат  в две графи според читателите – „възмутително отклоняващи се от легендата” и „безумно скучен преразказ”. В това отношение „Гибелта на царете” е истинско предизвикателство – предходния втори том от поредица „Троя” приключва точно преди започването на епичната десетгодишна война, чиито край описва Омир. За моя радост и липса на изненада романът е изключение от горепосочените категории.

Но „Гибелта на царете”  сама по себе си е символ на куража и силата. Когато Дейвид Гемел си отива от този свят, вдовицата му Стела (която дълги години прави проучванията за работата му) довършва романа и при това толкова добре, че не е възможно да се различи докъде е текста на Дейвид, и откъде започва нейния. Трябва да е било неимоверно трудно за Стела да пише за трагичните загуби на героините в романа (Андромаха, Халисия, Елена), докато собствената й трагедия е била все още прясна.

Вероятно затова в „Гибелта на царете” се усеща не толкова триумфално приповдигнат героизъм на войната, колкото личната трагичност и духовна сила. Всяко от действащите лица се придържа към това, което разбира като морал (дори сенилния Приам и агресивния Агамемнон) със страстна всеотдайност, която не може да се възприеме като нещо ралично от героизъм. Падането на Троя, убийството на Хектор, смъртта на почти всички действащи второстепенни лица – тези загуби са очаквани от читателя, но съпрузите Гемел успяват да го развълнуват, благодарение на достоверността на героите си.

gemmelgnc1В последния том поредица „Троя” най-после се усеща и фентъзи елементи – изпълняването на няколко пророчества едновременно и удобен природен катаклизъм като dues ex machina може да се сторят леко дразнещи, но аз просто свих рамена и ги приех. В крайна сметка – те доставят климактичен финал на поредицата, който ги оправдава.

Трилогия „Троя“: 

1. Повелителят на сребърния лък – ревю
2. Гръмотевичния щит – ревю
3. Гибелта на царете

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s