Дейвид Гемел: Гръмотевичния щит


gemmelgshавтор: Траяна 

След увличащото начало на поредицата „Троя” – „Повелителят на сребърния лък”, Инфодар ни зарадваха и с втората книга „Гръмотевичния щит”. Противно на обичайното за средните книги в повечето поредици, тази се отличава с много динамично действие и развитие по основните сюжетни линии, но за съжаление е и последната завършена книга на Дейвид Гемел, преди да се спомине.

Не е възможно да се напише хубава история за героични дела, ако преди това не се напише красива история за човешките такива и с „Гръмотевичния щит” Гемел доказва, че много добре го знае. Тук той въвежда нови герои, от чиято гледна точка читателят има възможност да научи не само за делата на великите царе, но и да опознае света на Великата зеленина като редови войник. Обявените за предатели микенци Калиадес и Банокъл, ще спасят избягалата от Тера жрица Пириа, ще празнуват в златна Троя, ще кървят в тракийските полета за своя генерал и ще обичат до смърт и отвъд нея.

Изключителната способност на Гемел да направи читателя съпричастен с героите му, за щастие е комбинирана с фин разказвачески усет. Трогателните сцени и драматични моменти в романа никога не са разтеглени дотолкова, че да се превърнат в латино сапунки, а и никой от героите не носи етикет „добър” или „лош”. В това отношение мога да сравня стила на Гемел с този на Джордж Р. Р. Мартин. Приам и Агамемнон са еднакво отблъскващи в студената си пресметливост, а ироничната съдба поставя Одисей във вражеския лагер срещу приятелите му Хеликаон и Хектор.

Приам отваря вратите на Илион, за да се съберат всички царе на Великата зеленина на сватбата на Андромаха и Хектор. Но празненствата са само претекст за среща, защото на владетелите им предстои избор – Троя или Микена. Войната е неизбежна, а срещу мрачните пророчества на Касандра стои друго предсказание – това за Гръмотевичния щит, който ще защити един вечен град. Коя е тайнствената Пириа и защо бракът на Хектор и Андромаха е обречен на провал? Кой е по-достойният герой – Ахил или Хектор?

gemmelgsh1Отговорите на всички тези въпроси можете да прочетете в „Гръмотевичния щит” – една прекрасна комбинация между епос и трагедия. Ако харесвате сблъсъците на политически интереси, противопоставянето на отделни герои и мащабни битки, то тогава втората книга от поредица „Троя” е роман, с който трябва да се сдобиете на всяка цена.

Първоначална публикация в starlighter.info,
май 2008

 

Трилогия „Троя“: 

1. Повелителят на сребърния лък – ревю
2. Гръмотевичния щит
3. Гибелта на царете  – ревю

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s