Десетото кралство (което не е толкова интересно колкото първите девет)


10th_kingdomВ приказките последната реплика винаги е „и те заживели честито”. И после? Никой не разказва какво се случва след това на добрата девойка, царски син или семейна двойка (освен филмовите продуценти, но всички знаем, че това е заради пари). Ах, да – и Зелазни и Шекли донякъде.

Сценаристите на Холмарк също го правят. И то по доста идеен и забавен начин в леко поостарелия вече мини-сериал „Десетото кралство”. Историята започва с типичната зарибявка – в Деветото кралство предстои коронацията на принц Уендъл Снежков (внук на позната ни Снежанка). Цялата подготовка върви по план – дори като екстра се очаква вече двестагодишната Пепеляшка да излезе от усамотението си и да се появи на бала. Но… започват неприятности: лошата му мащеха успява да избяга от затвора и да превърне Уендъл в куче, а кучето си – в Уендъл.

С малко късмет принцът се измъква от преследващите го кралски слуги по неволя – три тъпички като талпи трола – и да се прехвърли чрез магическо огледало в непозната досега земя – Ню Йорк. Там той успява да се прикачи към Вирджиния Люис (Кимбърли Уилямс) – млада жена, която все още живее с баща си и мечтае един ден да има собствен ресторант. Срещата с принца-куче поставя началото на редица неприятности за Вирджиния – по петите й тръгват не само троловете, но и върколак, който не знае дали да я изяде или да се влюби в нея. По-лошо – тя и баща й Тони (Джон Ларокет) неволно преминават през огледалото-портал в магическите кралства и не знаят как да се върнат у дома.

И се започва шеметното пътешествие на Вирджиния и баща й – не само към дома. За девойката пътуването е преди всичко вътрешно – множеството срещи с опасности и проблеми я принуждават да надмогне собствената си несигурност и чувство за маловажност, да се научи да вярва в себе си и собствените си мечти. За Тони цялото пътуване предоставя доста изкусителни оферти за бързо забогатяване, които с типичната си неразумност той приема, само за да открие, че сделките не са толкова изгодни, колкото си мисли.

Гонитбата на вълшебното огледало среща баща и дъщеря с всякакви странни и опасни същества – тролове, джуджета, ловеца–екзекутор на кралицата, лудия и свиреп дървар, село с обсебени от овцете фермери. Във всяка серия  настъпват неочаквани обрати и се появяват абсурдни препятствия, но зрителят винаги искрено се забавлява. Преди всичко защото сценаристът Саймън Мур е направил множество податки към познати ни приказки – „Снежанка и седемте джуджета”, „Рапунцел”, „Червената шапчица”, „Хензел и Гретел”… Само че историите са леко изкривени – големият лош вълк (върколакът) например е всъщност симпатичен и много влюбен във Вирджиния, а „най-красивата на земята” – Снежанка се появява във вид на пухкава дама на средна възраст. Другите източници на хумор са лошият късмет и наивността на Тони и постоянния дебилизъм на братята тролове – приличат на Лаурел, Харди и още някой също толкова тромав и с липсващ вестибуларен апарат.

Сериалът залага изцяло на добрия си сценарии, актьорската игра и умерена доза романтика. В него има много малко специални ефекти, но за сметка на това е наситен с красиви пейзажи. Бързото и неочаквано действие не позволява на зрителя да се загледа твърде много по грима, добрата актьорска игра запълва дупките, оставени от ниския бюджет, а неочакваният обрат в последната серия наистина радва. Единственото, което не ми допадна в целия сериал, бе изборът на Даян Уийс за ролята на Злата кралица – посмъртно не мога да си представя, че зад това мило закръглено лице с постоянно усмихваща се уста тиктака злодейски и както се оказва – луд мозък.

Ако имате нужда от добро настроение, ви препоръчвам да изгледате сериала заедно с децата си и да си позволите кратко завръщане към света на приказките.

В добавка към статията ви предоставям и текстът на песента, изпълнявана от Вирджиния на състезанието за най-красиви овчарка и овчица, кавър на We Will Rock You на Queen:

We Will Shear You

Buddy you’re a lamb
Make a big bleat playing in the field
Gonna be a big ram some day
You got wool on your face
You big disgrace
Waving your fleece all over the place
Singing we will, we will
shear you
We will, we will
shear you

Buddy you’re a young ewe
Look at you
playing in the field
Gonna be a big ram
someday
You got wool on your face
You big disgrace
Waving your fleece all over the place
Singing we will, we will
shear you
We will, we will
shear you

 

 

Първоначална публикация в starlighter.info,
май 2007

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s