Котeто, което стана върколак. Поредица „Кити Норвил”- част 1


0ltlftwавтор: Траяна 

Определено няма да разказвам смешна история за котка ухапана от куче, внезапно превърнала се в чудовище. Вместо това ще драсна впечатления от първите три романа от поредицата за Кити Норвил от Кери Вон. Поредицата излиза от 2005-та година насам с изключително грозните корици, които ще видите тук. (Never fear, my dear – романите са много по-добри от кавърарт-а.) През 2007 в омнибусното издание Long-Time Listener, First-Time Werewolf са включени същите тези три начални романа, така че ако ви хареса каквото прочетете тук, може да се сдобиете с романите на по-добра цена. Към момента цялата поредица се състои от общо шест романа, а седмия предстои да излезе в началото на следващата година.

На Кери Вон попаднах ровейки в любимия си каталог за SF & F – http://www.fantasticfiction.co.uk/, гледайки за книги подобни на тези за Мърси Томпсън. Наред с Кери Вон видях и тези на Жанин Фрост, Карън Чанс и куп други авторки. На англоезичния пазар в пълно с писания на тема вампири и върколаци с главни герои – жени. Всяка поредица е различна, и като изключим общата тематика, като стил или качество нямат много общо. С Кери Вон изкарах добър късмет, като се има предвид бозата, която излезе поредицата Night Huntress на Жанин Фрост.

1kamhПървата книга Kitty and the Midnight Hour е най-кратката, предполагам точно, защото е първа, и най-силната в поредицата засега. Кити Норвил, водещата на музикалното радиопредаване „Среднощен час”  си има причина да поема нощните смени – тя в върколак и предпочита да спи през деня. Ухапана преди две години, тя все още е в дъното на йерархията в глутницата, тъй като предпочита да избягва конфликтите. Нещата внезапно се променят, когато една слушател на шоуто повдига в ефир темата за върколаците и вампирите, а Кити приема нещата с полусериозен тон. Няколкото писма от фенове убеждават програмния директор, че в темата има хляб и Кити решава да разшири формата, като всяка вечер дискутира всевъзможните проблеми на обитателите на нощта. „Среднощен час” внезапно става хит, но освен фенове, Кити трябва да се изправи и срещу собствения си алфа и местния вампирски господар. И двамата смятат, че предаването е твърде опасно, а по някое време се появява и убиец, който е нает да я гръмне по време на самото предаване.

Целия тоя горен абзац представлява сюжета до към средата на романа – съжалявам, но не съм виновна, че завръзката на действието се появява толкова късно. Истински интересната част и основния конфликт – както вътре в глутницата, така и в във вътрешния свят на Кити, започват с появата на наемника Кормак. Въпреки бавното развитие на действието в началото на Kitty and the Midnight Hour, няма причина на читателя да му доскучае, защото пък героите са наистина интересно представени чрез взаимоотношенията им, сравнително дребни противопоставяния между тях и ненатрапващи се описания. Ако не се загледа човек кога точно възниква основния конфликт не би обърнал внимание на леко небалансираната структура на романа. Книгата е много приятна и ненатоварваща – доста увлекателна, не толкова заради някакви сюжетно обрати, колкото заради лекия стил и много добре описаните герои.

2kgtwВторият роман Kitty Goes to Washington хваща героинята по време на поредното й скитосване от град на град. Успехът на шоуто позволява на нашата радиоводеща да излъчва предаването от най-различни студиа, за да не и се налага да се задържа на чужда територия. Самотния й живот поема по съвсем друга посока, когато е привикана от комисия на Сената, за да свидетелства по делото за финансирането на Института по паранормални явления. Пристигането на Кити във Вашингтон  не остава незабезано от местните вампири и върколаци, пресата става доста нагла в опитите си да вземе интервю, а на всичкото отгоре, за охрана на Комисията е назначен стария познайник на Кити – Кормак.

Във втория роман на Вон героите остават леко на заден план спрямо първия, но пък въображението й се развихря по отношение на вторичните сюжетни линии – странния проповедник – лечител на върколаци, научните изследвания на института, историята на вампирката Алет и т.н. Героите са повече, не толкова задълбочено разгледани, действието е по-динамично и по-трудно предвидимо. Все пак нищо не звучи нелогично или недовършено и романът се чете също толкова бързо, колкото и първата книга.

3ktahТретата книгаKitty Takes a Holiday започва с оттеглянето на Кити в някаква планинска хижа, където уж пише книга по време на отпуската си. Казвам „уж”, защото явно вдъхновението я е оставило. Спокойствието й не трае дълго – тя намира в двора си изкормени зайци и кръстове от бодлива тел, а Кормак домъква на прага й ухапания от върколак Бен (който е братовчед на хедхънтъра и адвокат на самата Кити). Овладяването на новосъздадения върколак и разкритието на странното зло, което дебне в околността за пореден път поставя по принцип миролюбивата и страхлива героиня в трудна ситуация. Разбира се любопитството и голямата й уста я забъркват в още по-голяма бъркотия. В третия роман вече за пръв път се появяват скинуокъри, магьосници и други свръхестествени същества. Романът е доста по-интроспективен от предходните, благодарение на Бен, чието състояние е добра основа за разработване на темата „как точно се променя живота ти, когато станеш върколак”. Много ми хареса интерпретацията на навахо легените за скинуокърите, както и неочаквания обрат към края на романа по отношение на Кормак и Бен.

Засега поредицата е на добро ниво – не особено впечатляваща, но не и загуба на време, а най-голямото й предимство е факта, че Вон успява да запази качеството на едно ниво. А това за една поредица има значение, особено когато читателят използва за мерило първия роман.

Когато приключа и с другите три романа, ще драсна и за тях накратко.

Списък на романите в поредицата:

Kitty and the Midnight Hour (2005)
Kitty Goes to Washington (2006)
Kitty Takes a Holiday (2007)
Kitty and the Silver Bullet (2008)
Kitty and the Dead Man’s Hand (2009)
Kitty Raises Hell (2009)
Kitty’s House of Horrors (2010)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s