Даяна Уейн Джоунс: Конспирацията „Мерлин:


marylin_conspiracyавтор: Траяна 

Ако обичате „Хари Потър” или търсите леко и приятно четиво, горещо ви препоръчвам „The Merlin Conspiracy” (Конспирацията „Мерлин”) на Даяна Уейн Джоунс. Книжката (на английски) можете да намерите в книжарниците „Хеликон”, а ако не успеете – просто поръчайте от Амазон.

Даяна Джоунс не е издавана на българския пазар, но пък явно е една от доста продуктивните автори на фентъзи романи. Дамата вече е чукнала седемдесет години, пише от тридесет години насам, а библиографията й е с повече от 40 романа.

„Конспирацията „Мерлин” леко ме изненада като жанр – с надпис „препоръчано за деца”, но пък с изненадващо зрял хумор. Книгата донякъде напомня „Хари Потър” – главните герои са деца, светът е странна комбинация от двайсети век и магия, а поляризацията на героите е силно изразена.

Въпреки това, не бих казала, че двете книги са идентични. Джоунс посяга към уелската, келтската и саксонската митология, за да пресъздаде няколко доста известни легенди. Обаче митовете са изкривени почти до неузнаваемост по един, бих казала, оригинален начин. Историята е разказана в първо лице, от две различни гледни точки. Единият разказвач е Роди, дъщеря на два придворни магьосника, и Ник – наследник на огромна междупланетна империя.

За какво иде реч? Както е видно от заглавието – за Мерлин, но не онзи Мерлин, който всички познаваме от легендите за крал Артур. И за конспирация, но не в типичния смисъл на думата. Основният сюжет се развива на островите Блест, които са почти съвременна Англия, само че с магия. Новият главен придворен магьосник замисля заговор, който трябва да принуди краля да абдикира. Проблемът е, че кралят поддържа магията на островите, а Блест поддържа магията на няколко други паралелни свята. Подобна абдикация може да доведе до изчезването на магията в тези светове. Единствените, които знаят за конспирацията и могат да предприемат мерки срещу нея са Роди и нейния приятел Гръндо.

Търсейки помощ от хора извън двора, двете деца получават неочаквана и донякъде безполезна подкрепа в лицето на Ник. Никотадес всъщност дори не е магьосник, а само абдикирал престолонаследник, който живее в Лондон на планетата Земя, такава каквато я познаваме.

Историите на Роди и Ник са свързани с много неочаквани обрати и приключения, които ги подхвърлят в различни светове. Странни питомни и диви феи и духове бликат от страницата на книгата. Авторката ни запознава с драконите на Англия, със Смъртта (единия от дядовците на Роди), с един троснат свръхмагьосник (Романов), с две кошмарни близначки, както и с много симпатичен слон, в който аз се влюбих.

Чарът на книгата е в малките шеги, които бликат както от ситуациите, така и от репликите на героите. Няма да намерите дълбокомислени размишления, кръв или секс в „Конспирацията „Мерлин”, но можете да се посмеете заедно с децата си (стилът на авторката е достатъчно разбираем, за да се чете и от средно напреднали в английския език). Препоръчвам я с изричната уговорка, че едва ли ще се хареса на почитателите на твърдата фантастика и на хора, които се опитват да намерят смисъла на живота в книгите. Романът е чисто забавление.

Първоначална публикация в starlighter.info,
септември 2006

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s