Тери Брукс: Магическо кралство за продан. Продадено!


kingdom-for-saleавтор: Траяна 

Не бих могла да пиша за Тери Брукс без да съм пристрастна – неговите книги бяха първите, които прочетох в оригинал и оттогава в мен се е загнездила топла носталгия по магическите му светове. Та, поглеждайки към библиотеката си не можах да пренебрегна тази толкова забавна и приятна книга – „Магическо кралство за продан. Продадено!”. Вероятно мнозина са я чели, но все пак ми се иска да я представя на вниманието на по-младото поколение, което е пропуснало издаването й в средата на деветдесетте(годината се губи, защото издателство „Атлантис” не са я упоменали по вътрешните корици).

Романът е първата книга от квинталогията за светa Ландовър(в други преводи – Отвъдната земя) и за нещастие не може да се прочете самостоятелно. Казвам „за нещастие”, защото поредицата така и не бе издадена докрай, а самата книга завършва с вратичка за продължение. Според мен, обаче заслужава да се прочете и самостоятелно най-малкото, защото е свежа и най-силна от цялата квинталогия.

В типично свой стил авторът само с няколко глави ни запознава с настоящия живот на главния герой – овдовелия адвокат Бен Холидей. Бен е изгубил любимата жена, изолира се от приятелите си, а работата му е изгубила своето предизвикателство. Когато вижда в каталога на реномирана фирма обява за продажба на магическо кралство, той решава, че 1 000 000 долара са добра цена за нов живот.

„Избягайте в мечтите си, за да се родите отново.” – гласи обявата и обещава кралски престол, магически същества и рицарски турнири. И Бен наистина ги получава. В Ландовър той среща дракони и демони, вълшебници, силфиди и гноми. И наистина е крал и има право да управлява този магичен свят. Само че сделката съвсем не е толкова изгодна. За изненада на Бен кралството е в пълна разруха – хазната е празна, армията е разформирована, дворецът се руши, и единствените, които признават властта му са малката свита, състояща се от некадърен магьосник, говорещ териер и два коболда. За да разреши проблемите на кралството Бен ще трябва да прибегне до своята смелост, воля и находчивост.

За да не развалям удоволствието от четенето с повече спойлери ще спомена, че в сюжета има много изненади, които тласкат действието към неочаквани обрати. Действието се развива бързо и без насилие от страна на автора. В сравнително малък обем Брукс е успял както да вдъхне живот на един прекрасен свят, така и да създаде реалистични герои, които реагират логично и според характера си. Сблъсъкът на реалности за Бен е наистина чудесен подход, за да се обрисуват Ландовър и неговите обитатели. Накратко казано 300 страници написани с умение и хумор, и гарантиращи няколко часа приятно бягство от сивото ежедневие.

От друга страна, ако решите да си спестите четенето може да почакате до 2008 г., когато се очаква да излезе и филм по книгата. Лично за мен ще е интересно да видя екранизирана творба на Брукс, имайки предвид, че той вече е правил обратното – писал е по филми (Междузвезни войни; Хук). В www.imdb.com обявяват, че режисьор на продукцията ще бъде Стивън Сомърс („Мумията“ 1 и 2; „Кралят на скорпионите“; „Ван Хелзинг“), което ако не друго, то поне обещава качествени ефекти.

Поредицата за Ландовър:

1. Magic Kingdom For Sale – Sold! –
„Магическо кралство за продан. Продадено!”
2. The Black Unicorn – „Черният еднорог”
3. Wizard At Large – „Магьосникът Куестър Тюс”
4. The Tangle Box – „Вълшебната кутия“
5. Witches’ Brew

Първоначална публикация в starlighter.info,
октомври 2006

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s