Изгори след прочитане


bar2Кой казва, че след „Няма място за старите кучета” Итън и Джоел Коен трябва да продължат със сериозните филми? Който и да е – не е прав. Новата им комедия „Изгори след прочитане” продължава поредицата филми, рисуващо едно вдебиленото човечество. Обаче тук дебилизмът е в много по-големи количества от „Големия Лебовски” и „О, братко, къде си?”. Не е задължително грубоватите шегички да ви харесват, за да ви хареса филма, просто защото тук по-скоро преобладава абсурдизм, отколкото простащина в чистия й вид. За целта…

…се запознайте с Хари – щастливо женен и щастливо изневеряващ мъж, който винаги бяга по пет мили след секс, и майстори тайнствена машина в мазето си.

…се здрависайте с Кати Кокс – неговата напираща за сериозна връзка любовница.

…пийнете по едно заедно с току-що уволнения й от ЦРУ съпруг Озборн, който няма никакъв проблем с алкохола и мъсти на управлението, като пише мемоарите си.

…пратете своя снимка и профил на търсещата мъжа на мечтите си Линда Лицки, готова на всичко, за да събере пари за пластичните си операции. Не си правете труда, ако нямате чувство за хумор.

…разменете две думи с нейния колега „добър самарянин” Чад, който просто иска да има пари.

Съдбата на петимата се завърта в един омагьосан кръг от недоизяснени взаимовръзки, оплетени в Гордиеви възел на един диск със секретна информация. И докато руското разузнаване участва в цялата шарада, то агентите от ЦРУ сдържано анализират ситуацията, за да установят, че не знаят какво друго са научили, освен, че не трябва да повтарят, онова което са направили. Без да е ясно какво точно е то.

Една от главните мъжки роли Коен са поверили отново на Джордж Клуни, който вече е работил с тях по „О, братко, къде си?” и „Непоносима жестокост”. По неговите думи  с ролята на Хари завършва неговата „трилогия от идиоти за братята”.  Мъжът на средна възраст, обсебен от идеята да вкара чужда жена в леглото си, за да докаже своята мъжественост, винаги ми се е струвал странен образ за секс-символ какъвто е Джордж Клуни. Но може би именно това противоречие между атрактивна външност и комплекс за малоценност допринася за комедийната абсурдност на филма. А и самият Клуни явно с удоволствие влиза в ролята на кретен.

bar1В идиотията достойно му партнира Брад Пит, който от „Мексиканецът” насам не е попадал в комедия. Определено за пръв път му се налага да изиграе откровен глупак, който сам се бърка в кацата с лайна в опит да извади лъжица мед. Много се забавлявах на сцените, в които, развял маниакално-готин перчем, си партнира с убийствено сериозния Джон Малкович. И като говорим за Малкович, мога само да спомена, че скоро няма да забравя излизането му по халат, боксерки и брадва. Неговият герой Озборн Кокс е един от малкото, които са пасивно замесени в цялата бъркотия, и  откровено невярващото изражение което не слиза от лицето му, като че ли отразява изумлението на зрителите.

Женските образи са леко изтикани назад, но пък Франсис Макдорманд в ролята на Линда Лицки чудесно играе запомняща се вманиачена в козметичните си операции жена. Единствено за да не остане самотна в наближаващата старост, Линда е готова да извърши всякакви престъпления в опит да се сдобие с пари за пластичните си операции. А колкото до Тилда Суинтън – тя отново се появява в ролята на студената кучка, какво вече свикнахме да я възприемаме.

Цялостната комедийност на продукцията се крепи на абсурдните герои, които всъщност не търпят никакво развитие от точка А до точка Б, а вместо това се щурат в кръг около началната си позиция. Диалозите звучат съвсем нормално до определен момент, след който зрителят трябва да приеме, че всички са луди и да излезе от залата, или да приеме, че абсурдът е смешен. Контрастът между сериозните намерения на героите и тотално комедийните ситуации, в които изпадат, често е подчертаван с драматичен музикален фон от Картър Бъруел, подчертаващ съвсем не-драматични сцени, в които нищо не се случва.

И ако трябва да израза позицията си накратко – подарете си билет за „Изгори след прочитане” без да очаквате много от братя Коен, защото все пак това не е култовия „Големият Лебовски”, но си струва да му дадете шанс.

Официален сайт: http://www.filminfocus.com/focusfeatures/film/burn_after_reading

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s