Наоми Новик: Драконът на Негово Величество


nmdавтор: Траяна 

В началото на 2006-та година на американския пазар се появява нова авторка на фентъзи, при това със серия от романи, които излизат в три последователни месеца. Наоми Новик е събитие в жанра и според критиците и по мнение на феновете. През 2007 година Новик печели две значими награди за дебютен роман – тази на сп. „Локус” и W. Campball, раздавана заедно с наградите „Хюго” на дебютиращите автори. В същата година първият роман от поредицата „Темерер” – „Драконът на Негово Величество” е номиниран и в категорията за най-добър роман на наградите „Хюго”. От Ан Макафри насам това е първата поредица за дракони, която среща толкова положителна реакция у публиката и има защо.

„Темерер” е алтернативна история, чието действие се развива по времето на Наполеоновата кампания в Европа. Войната обаче се води не само по суша и море, но и по въздух – всяка държава отглежда различни породи дракони, на чиито гърбове се возят цели екипажи от авиатори. Екипажът винаги е командван от капитан, който още от излюпването на яйцето поема обучението на малкия дракон и двамата остават на служба в авиацията до края на живота си.

Началото на „Драконът на Негово Величество” ни хвърля в морска битка между френския кораб „Амитие” и британския „Релиънт” в Атлантическия океан. Британците успяват бързо да сломят френската съпротивата и да превземат „Амитие”, на чиито борд се намира ценна плячка – готово за излюпване драконово яйце от рядка за Европа порода. Тъй като драконите трябва да бъдат впрегнати още от излюпването си, британските офицери теглят жребий, кой да стане драконов ездач. Младият дракон обаче още проявява интерес и заговаря единствено капитана на кораба – Уилям Лорънс, чиито дълг го заставя да изостави плановете си за кариера във флотата и да стане авиатор. Двамата с младия дракон, наречен Темерер, се отправят към тренировъчен лагер в Шотландия.

Реално погледнато в първият роман от поредицата няма много значими случки – преди всичко Новик изгражда представа у читателя за света си, за драконите и авиаторските екипажи. Въпреки многото описания на дребни детайли – като бронирането на драконите и функциите на всеки член на екипажа романът не доскучава. Всичко е разкрито през погледа на Лорънс, който трябва да изостави навиците си на моряк и да премине нужното обучение за летене във формация, наред с Темерер.

Наоми Новик използва доста използвани теми – тези за приятелството, за дълга и честта. Това, което отличава романа от добре познатите фентъзита, в които имаме драконови ездачи е стилът на авторката. Романът се отличава с изключителна описателност и детайлност на обстановката, внимателно изграждане на образите на героите и логичност на действието. Явно Новик се е постарала да събере много информация за предрегенстката епоха, за да накара героите си да мислят с ценностната система от онова време. Всеки второстепенен или епизодичен герои е достоверен и запомнящ се. И макар драконите впрегнати във военна служба да не са идея на Новик, все пак е оригинално хрумването да се съчетае военна фантастика и класическо драконово фентъзи. Тя е може би първия автор, който развива подробно темата.

Като единствен недостатък бих могла да посоча идеализацията на Лорънс – рицарското му поведение и липсата на недостатъци в характера нарушават донякъде реализма на цялата книга. Все пак отдавам тази грешка на това, че Новик прави първи стъпки в жанра, а и в писането въобще. Надявам се, че следващите романи от поредицата ще са още по-добри и все така увлекателни.

Официален сайт на авторката и поредицата: http://www.temeraire.org/

Поредица „Темерер“:

1. His Majesty’s Dragon / Драконът на Негово Величество
2. Throne of Jade / Нефритеният трон – ревю
3. Black Powder War
4. Empire of Ivory
5. Victory of Eagles
6. Tongues of Serpents
7. Crucible of Gold – ETA 2012

2 thoughts on “Наоми Новик: Драконът на Негово Величество

  1. Pingback: Наоми Новик: Изтръгнати от корен – Приумици

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s