Магия от звезден прашец. Нийл Геймън: Звезден прах


stardustbookавтор: Траяна 

В една далечна, далечна страна – точно отвъд старата стена при малко английско градче, но в Страната на феите, от нощното небе падна една звезда. И каза „Ох”, и после малко по-тихичко „Мамка му!” и пак „Ох”.

В една не толкова далечна земя – на един от хълмовете край градчето при Стената, един младеж обеща на своята любима същата тази звезда като доказателство за чувствата си. И с типична женска жестокост възлюбената я поиска.

Така започна приказното пътешествие на Тристан Торн, както и моето собствено. Едно пътешествие, родено от гениалното въображение на Нийл Геймън и обрисувано в типичния му стил – стегнат, изразителен и динамичен. Не мисля, че мога да предам изцяло усещането, което книгата създава – който е чел Геймън, знае защо. И все пак ще се опитам заради тези, които още не са се докоснали до уникалния му свят.

Смесицата от конкретните и реални място и време с магия не е нищо ново. Новото е начинът, по който Геймън въвежда героя си в магическата Страна на феите. Луис Карол въвежда своята Алиса в чудния свят по чиста случайност, докато Тристан избира пътя си съзнателно, макар да знае, че отвъд стената го очакват премеждия и странни същества.
„Всеки влюбен има сърце на побъркан и ум на поет” е краткото обяснение, което той дава за решението си и не ни разочарова по време на пътешествието си.

Оригиналното са съществата, които Тристан среща по пътя си – една галерия от магични създания– добри и лоши, от обикновени хора – добри, лоши и сиви. Не очаквайте елфи и тролове – очаквайте изненади.

Въпреки че главният герой е мъж, в едно свое есе за пола на книгите Геймън определя Stardust като книга-жена, а аз не мога да дам друго по-точно определение за нея. Героините са много по-добре развити, а отношенията между тях са далеч по-сложни отколкото между мъжките характери. В събирателен образ героините биха изградили една истинска жена в различни етапи от живота й. Ивейн е детето, което търси пътя към безопасния родителски дом, докато Виктория Форестър е възлюбената, която иска да изпита чувствата на мъжа срещу себе си. Лейди Уна пресъздава образа на жената, принудена години наред да се отказва от собствените си мечти, но пълна с търпелив оптимизъм. Вещицата Сали е просто властна старица, търсеща начин да избегне самотата в края на живота си, докато кралицата вещица въплъщава онзи неистов стремеж у всяка жена да запази красотата и младостта си.

stardustbook1Не желая да разказвам повече за героите, за да не разваля удоволствието от четенето. Книгата е съвсем кратка – новела, но честите малки обрати в сюжета и многото образи компенсират липсата на голям обем. И въпреки че може би ви звучи като детска книга, не се лъжете – още в първата глава ще се натъкнете на гореща секс-сцена, а характерният за Геймън деликатен натурализъм в никой случай не може да се нарече детски.

Откровено казано, изненадвам се, че книга, която е отличена с наградата Mythopoeic Fantasy Award for Adult Literature за 1998 година, все още е неиздадена на българския пазар, още повече, че тази година се очаква да излезе и екранизация, в която ще участват Мишел Пфайфър, Клеър Дейнс и Робърт де Ниро. Мога само да се надявам, че българските читатели скоро ще се посипят със звезден прашец и да усетят магията на тази прекрасна книга. И още повече се моля да видим на български британското издание с илюстрациите на Чарлз Вес.

Първоначална публикация в starlighter.info,
април 2007

2 коментара за “Магия от звезден прашец. Нийл Геймън: Звезден прах

  1. Pingback: Книгозавър – Приказен, забавен и мъничко кървав “Звезден прах” – Нийл Геймън

  2. Pingback: Приказен, забавен и мъничко кървав "Звезден прах" - Нийл Геймън - Книгозавър

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s