Звезден прах


stardustmovВъпреки очакванията ми „Звезден прах” за пореден път ми доказа колко много могат да се различават по сюжет един роман и неговата екранизация. За щастие неизменната традиция на сценаристите да вкарват във филмите повече екшън от предвиденото не е опропастила цялата продукция. Звезден прах ми хареса – приказната атмосфера от романa на Нийл Геймън е запазена, хуморът също, макар и в по-големи дози от очакваното, а актьорският състав е наистина звезден.

Бях се позачудила дали Де Ниро няма да се появи само за няколко минути в ролята на пиратския капитан Шекспир (в романа героят е наистина епизодичен), но останах очарована от доста по-дългите и по-забавни епизоди, които са измислили Матю Вон и Джейн Голдман. Което не може да се каже за Питър О’Тул – него може да видите само в една сцена. От друга страна, изпълнението на Чарли Кокс, Клеър Дейнс и особено това на Мишел Пфайфър бяха забележителни, без да се натрапват и грубо да оставят на заден план случващото се на екрана.

Всъщност, последното би било малко трудно. Просто самият сюжет и качествените ефекти не биха позволили на зрителя да се разсее дори за момент и да анализира „Звезден прах” по време на прожекцията. Екипът се е постарал да създаде едно чудно пътуване в духа на холмаркската продукция „Пътешествието на еднорога” – наситено с магия, въображение и екшън. И достатъчно романтика, за да затрогне всяка чувствителна душа, която може да обича. Без обаче да пренебрегва мачо аудиторията, която ще се зарадва на женски прелести и битки.

stardustmov1Тъй като в статията за романа на Геймън нарочно съм избягвала да говоря за сюжета, мисля, че тук мога да си позволя да ви поразкажа малко повечко какво се случва във филма. И така… Откъде да започна? В кралството Стормхолд умира старият владетел, който трябва да избере кой от все още живите му синове ще го наследи. Понеже традицията повелява всички преки наследници да са елиминирали останалите, кралят е изправен пред прецедент. Вместо да избере директно някое от децата си, той прави магия на рубинен медальон, който ще възвърне кървавия си цвят, когато истинският наследник го намери. Бижуто обаче не само засилва съперничеството между братята, но изхвърча през прозореца и събаря от небето една звезда. Далеч от борбите за власт, в добрата стара Англия младият Тристан Торн обещава падащата звезда на своята любима и се отправя към Страната на феите, за да я донесе. Обаче… по пътя го очакват безброй изненади от приказен произход… Какви ли? Е, няма да ви разкажа тук – стига със спойлерите!

stardustmov2Мисля, че всеки зрял човек, който все още носи нещо детско в себе си, не бива да пропуска „Звезден прах” просто защото създателите ни доказват как в наши дни може да се създаде нециничен филм, без да го превърнат в наивен или сладникав. Ако трябва да посоча недостатък в тази екранизация, това ще е загубата на онази „женственост”, която прави духа на оригиналното произведение уникален. Тук героините не са толкова добре изтъкнати образи, че да формират света около себе си. Но ако оценявам филма, без да се влияя от романа на Геймън, ще му дам оценка 9/10. Липсващата единица се дължи на безнадеждния ми оптимизъм, който все ми нашепва, че ще има и нещо по-добро. Така че подарете си един есенно романтичен и приказен филм, който ще ви зареди с добро настроение.

 

Първоначална публикация в starlighter.info,
октомври 2007

Един коментар за “Звезден прах

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s