Вампирски дневници – първи впечатления


thevampirediariesСнощи гледах първите два епизода от новия сериал на CW TV – The Vampire Diaries. Сериалът е базиран на едноименната четирилогия на L. J. Smith – доста пупулярна поредица за тийнове и вампири (и това преди бума с Twilight).

Историята към момента не е нищо неочаквано – вампирът Стефан Салваторе (Пол Уесли) се завръща в родния си град Мистик Фолс, където среща 17-годишната Елена Гилбърт (Нина Добрев). Елена се намира в труден момент от живота си – преди четири месеца са починали родителите й, а по-малкия й брат Джеръми (Стивън Р. МакКуин) се е забъркал с наркотици. Стефан се записва в гимназията, за да бъде по-близо до Елена, която е двойничка на възлюбената му от преди век Катрин. За нещастие на Стефан се появява по-големия му брат Деймън (Иън Сомерхалдър), който съвсем не е безобидния добрудушко, а достоен представител на вамп съсловието.

Приликите с Twilight са доста – тийн история, любов между вампир и човек, лош versus добър (т.е. не пиещ човешка кръв) вампир, но пък не може и да обвиняваме авторката на романите в плагиатсво. Клишетата в съвременните вампирски романи явно са наистина много и много писатели си ги ползват без задръжки.

Не очаквам да ми поднесат нещо уникално и ново в следващите серии – вероятно по някое време ще разкажат историята на двамата братя, съперничеството между тях ще се изостри заради Елена. Сигурна съм, че Стефан няма сам да й признае, че е вампир, а тя ще го научи по лошия начин.

Що се отнася до кастинга не съм особено очарована от избора на Уесли за главния герой, защото въплъщава представата ми за ред-нек преди да се скапе от бране на царевица и пиене. Много ми е трудно да го възприема като вампир, който се опитва да мине за гимназист – човекът е на 26 и всяка година си му личи. Просто няма как да мине за 17-годишен.  Освен всичко друго е доста набит и движенията му са тромави, така че и за вампир не е много подходящ.

За другия вампир – само хубави думи. Иън Сомерхалдър е страхотен избор за злодей – целият излъчва арогантност и презрително отношение към добитъка около него. Намерил е чудесен баланс на ролята си – по никой начин не преиграва, а благодарение на сценария вкарва достатъчно тайнственост.

В ролята на Елена влиза Нина Добрев, която, трябва да споменем, е наше момиче, отрасло в Канада. Нина има забележително дълга филмография, за двадесетгодишна актриса. Досега се е снимала основно в ТВ сериали, но за мое щастие, не й личи (сещате се за онзи вид преиграване с очи, ръце и вежди, характерен за много голяма част от ТВ актьорите).

От второстепенните роли ми направиха добро впечатление Стивън Р. МакКуин, Кайла Юъл и Сара Канинг.

Официалната страница на сериала е тук: http://www.cwtv.com/shows/the-vampire-diaries

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s