Меланхоличният залез. Джордж Р. Р. Мартин: Трескав сън


fevre

автор: Траяна 

В България  Джордж Мартин е известен сред по-младите читатели предимно с фентъзи поредицата си „Песен за огън и лед”. Друг е въпросът, че на Запад и отвъд океана той е популярен с много разкази и повести, както и с един от най-обичаните хорър романи. Доказателство за последното е фактът, че Fevre Dream има две престижни номинации – за Световната награда за фентъзи и за най-добър роман в жанра от читателите на сп. „Локус”. Пренебрегването на този роман от страна на издателите ни вероятно се дължи на това, че е вампирска история и се смята, че остава някак извън интересите на почитатели на фантастиката и фентъзито. Дори аз, макар да обичам стила на Мартин, дълго време отлагах прочита на този роман, предимно защото историите за кръвопийци ме отегчават. Грешка, която се радвам, че поправих.

Не бих могла да предвидя обаче, че Мартин ще създаде толкова необичайно меланхоличен вампирски роман. Тъжна, течаща ту по южняшки лениво, ту бурно като придошлата Мисисипи, историята на капитан Абнер Марш и Джошуа Йорк увлича читателя в атмосферата на Американския Юг точно преди гражданската война. Времето на състезанията между големите параходи по Мисисипи, на робството, на обвитите в испански мъх тютюневи и индигови плантации. Времето, когато „най-грозния мъж по реката” Абнер Марш тъкмо е загубил почти цялата си параходна флотилия и притежава единствено репутацията си на стабилен и честен човек. На помощ обаче му идва леко ексцентричният Джошуа Йорк – блед странник, който желае да закупи дял в компанията на Абнер и по-важното – да осъществи мечтата му. Срещу едно условие – да не бъде разпитван за странните си навици и чести скитания по брега на реката. С известни резерви капитан Марш приема партньорството, за да притежава най-бързия, най-големия, най-богато украсения параход по реката – неговата лейди Fevre Dream. Едва ли ще издам много от сюжета, ако спомена че новият партньор на капитана се оказва вампир, търсещ други от своя вид, само за да се изправи срещу най-голямото предизвикателство в дългия си живот – Повелителя по кръв Деймън Джулиан.

Fevre Dream не е обичайният хорър с реки от кръв, безкрайно преследване и борбата на един вампир срещу всички останали представители на неговата раса. Или не съвсем така, както бихте си го представили. Необичаен е подходът на автора към описанието на вампирите. Те съвсем не са уязвимите през деня същества или пък самотни кръвопийци от филмите, нито пък романтизираните герои на Ан Райс. Не – те са просто друга раса, създадена да се храни от човешката кръв, анатомично устроена по съвсем различен начин и живееща по техни, строги по своему социални норми.

С характерния си описателен стил и усет за водене на повествованието Мартин е успял да създаде още един шедьовър, изпълнен с герои, преминаващи от ярката светлина през сивото на сумрака и стигащи до тъмните краски на абсолютното зло, само за да се върнат към сивото на колебанието у читателя. Слой по слой той изрисува големия меланхоличен залез над Мисисипи – залезът на параходната прединдустриална ера, на южняшкия начин на живот и на една отмираща раса.

Fevre Dream е прекрасна епитафия, дълбок поклон на уважение към Марк Твен и неговия романтичен Американски Юг. Препоръчвам я не само на почитателите на хоръра, но и като четиво за любителите на леко поостарелия стил на американските класици.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s