Иво Сиромахов: Дневници и нощници


siromahov_dnevniciавтор: Траяна 

От началото на деветдесетте насам малкият екран у нас е доминиран от една длъгнеста фигура, за мнозина символ на успеха. Слави Трифонов се появяваше както в национален ефир, така и в ъндърграунд кабеларките, но средностатистическия българин гледаше и продължава да гледа шоуто му (независимо от названието му) поне веднъж в седмицата. Въпреки че безспорната му скандалност е причината за привличането на общественото внимание, то сама по себе си тя не би могла да го задържи за толкова дълъг срок, без професионализма на хората, стоящи зад предаванията на Слави.

Авторът на сборника, който ще ви представя, е именно един от тези неуморни професионалисти, които ежедневно изтискват от въображението си хумор, за да могат да се смеят зрителите. И не само това, но Иво Сиромахов е намерил в себе си достатъчно вдъхновение, за да напише няколко книги с хумористична тематика.

Последният сборник – „Дневници и нощници”, както личи от заглавието, не само наднича воайорски в нечии пикантни дневници, но и надига още по-воайорски нощниците на известните личности от световната история. И ако си мислите, че знаете кои са били братя Грим, какво точно се е случило между Клеопатра и двамата й известни любовници, какво означават съкращенията в таблицата на Менделеев, то много се лъжете… Поне според този сборник.

Представете си Омир като журналист, военен кореспондент, а Шекспир – като маркетингов гений… или какво би написал в чата един известен учен. Или развитието на хазартния бизнес в Русия, и на порно-индустрията в средновековна Германия. В сборника има много изненади, които биха ви зарадвали, ако сте от хората, които носят на малко по-солен жаргонен език.

Ако търсех отличителните черти на любимия си жанр във всеки роман, то бих нарекла „Дневници и нощници” крипто-история. Но за мен бе достатъчно да определя сборника, като сатира на често абсурдната и пошла действителност в България. Впечатляващото е все пак, че солта е само умерено поръсена по ръба на чашата с коктейла от разкази. Никога не се усеща горчилката от социалните явления, които Сиромахов описва. В почти всички разкази преобладава свежият вкус на лимонено кисел хумор и капка дружелюбен присмех.

„Дневници и нощници” представлява точно онова леко четиво за разпускане, от което бихте имали нужда, за да прогоните есенната депресия.

Ах, да – и не я препоръчвам на аудиторията под 16 годишна възраст.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s