Гадни копилета


kopileta1Не вярвам да има човек, който да не е чувал за Тарантино, още по-трудно ми е да си представя, че има хора, които да не харесват филмите му. Така или иначе феновете на този гений ги очаква поредната порция екшън, абсурдизъм и смях.

Действието на „Гадни копилета” ни отвежда в окупирана от нацистите Франция, където спец група евреи всяват ужас в немците. Официалното задание е да предизвикат колкото се може по-голям хаос, неофициалното – да събират скалпове и да се забавляват. Всеки един от тях е леко чалнат, както подобава на Тарантиновски герои – като се започне от провлачено говорещия им лейтенант Алдо Рейн (Брат Пит), премине се през сержант Дони Доновиц(Ели Рот), известен като Еврейския мечок, и се стигне до садистичния бивш немски офицер Хуго Щиглиц(Тил Швайгер).

„Гадни копилета” покри очакванията ми само в две насоки – гениален сценарии и еклектичен саундтрак. Всичко останало беше ново и различно от предишните филми на Тарантино. Това, което е изненадващо за „Копилетата” е факта, че липсва обичайната раздвиженост на Тарантиновите филми. Тук за пръв път героите му повече говорят, отколкото стрелят. Очакваното меле, в което измират почти всички, настъпва едва към средата на филма. Но пък какво говорене само! Основната част от диалозите се води на френски и немски, и сравнително малко минути се носи английска и италианска реч.

(Може би тук е момента да похваля преводачите от немски език – субтитрите са едно към едно.) Това, че героите наистина водят огромни диалози, по никой начин не намалява тръпката и не отегчава, така че – спокойно, съспенс има достатъчно.

Другата особеност на филма е липсата на много сюжетни линии. Обикновено Тарантино поддържа минимум три паралелни сюжета, които са пръснати в отделни сцени, неподредени хронологически. В „Гадни копилета” имаше само три – тази на копилетата, тази на еврейката Шошана, и тази на главния злодей – полк. Ханс Ланда. Имаше известни препратки към миналото, но като цяло и трите сюжета бяха праволинейни, без накасъност.

kopileta2Кристоф Валц в ролята на въпросния гадняр е безспорното попадение на кастинга. Като виенчанин му се полага да владее немски, но човекът говори без никакво усилие френски и английски. Не мога да не се възхитя на лекотата, с която влиза в ролята – успява да създаде наистина очарователен злодей. Не архизлодей – просто егоцентричен и амбициозен военен. За изпълнението на Брад Пит вероятно се досещате – акцентът и обратната захапка са само бонуси, но все пак си мисля, че повече му отиваше идиотската роля в „Изгори след прочитане”. Главната женска роля е поверена на Мелани Лоран, която честно казано не се сещам да съм гледала в друг филм, но определено ми допадна.

Всичко останало е Sturm und Drang mit allen Drum und Dran.

Advertisements

One thought on “Гадни копилета

  1. Началото – непринуден разговор, чаша прясно мляко и разстрел на криещите се в избата евреи – образът на цялата война, в която докато някои са се къпели в лукс и светлини, залети от шоколадената глазура на сладостта от живота, други са пълзели в мрака, гладни и опитали най-горчивите хапки в човешката история.
    Останалото – може би с малко повече решителност и с десетина дивизии от откачени момчета, войната би завършила бързо, но пък мисията на Хитлер нямаше да е била изпълнена… но като цяло всичко се е развило по план в реалността, за разлика от филма.

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s