Илона Андрюс: На ръба


автор: Траяна 

Добре дошли в света на Ръба – мястото където се пресичат две паралелни Земи – познатата планета (Потрошеното) и тази, в която властва магията (Чудатото). На тази тънка ивица (опасваща цялата земя като паралел) живеят хората, които имат в кръвта си достатъчно много магия, за да посещават Чудатото, но и достатъчно малко, за да не умрат в Потрошеното. При тях е като в Дивия Запад – няма закон, но има семейни вражди и обществено мнение, което налага някакви социални рамки.

Всички хора от Ръба имат различни умения – някои проклинат, други умеят да променят формата си, трети са пророци. Най-често срещаната способност е проектирането на лъч магия като светкавица – колкото по-светъл е лъча, толкова е по-горещ и следователно по-мощен. Само чистите благородници от Чудатото излъчват бяла светкавица. Когато Роуз Дрейтън – внучка на пират, дъщеря на местната курва и  лекомислен авантюрист, проектира бяла светкавица на абитуриентския си бал, къщата й бива обсадена от кандидат женихи. Обеднели благородници си търсят разплодна кобила, която да им даде магически наследници. Местните ергени пък си мислят, че Роуз е с благородническа кръв и си струва да обогатят родословното си дърво с нея. Най-лоши са търговците на роби, които планират да я продадат на търг.

On the Edge започва няколко години след тримесечната обсада. Сега семейство Дрейтън е на ръба на оцеляването. Роуз работи нелегално като чистачка в супермаркет в Потрошеното, и цепи стотинката на две, за да изхрани малките си братя. По-лошото е, че и двете деца имат сериозни физически и социални проблеми. Появата на Деклан, граф Камарин – „синьокръвец” от Чудатото – утежнява допълнително положението й. Още повече, че в съседство с къщата на сем. Дрейтън адски хрътки започват да ядат хора.

Не се притеснявайте. Горните три абзаца са само завръзката на On the Edge и съвсем не са спойлери. В романа се случват толкова много неща,  а сюжетът търпи няколко основни поврата, че е невъзможно да преразкажа книгата в половин страница.

Съпрузите Андрю и Илона Гордън a.k.a. Илона Андрюс дават началото на още по-силна поредица от тази за Кейт Даниелс. Ако последната попада в жанра на ърбан фентъзито, то On the Edge се движи някъде по ръба между паранормалния романс, ърбана и чистото фентъзи. Писателите създават един многопластов и интригуващ свят, който с удоволствие опознавах. Паралелната Земя – Чудатото е съвсем различна от Ръба, а Ръба няма нищо общо с реалния свят.

Прекрасният сетинг е населен с най-различни герои, никой от които не е клиширан или дразнещ. Прибавете към това безкрайно забавен диалог и чудесна любовна история и ще получите версия на „Пепеляшка” без идеалния принц и героинята с темперамент на зеленчук. Плюс повечко злодеи, минус добрата фея.

Добре де – само малко прилича на „Пепеляшка”. Както и да е,  On the Edge е чудесна книга за разтуха, която препоръчвам.

Поредица The Edge:

1. On the Edge
2. Bayou Moon – ревю
3. Fate’s Edge – ревю
4. Steel’s Edge – ревю

3 коментара за “Илона Андрюс: На ръба

  1. Много яка книга! Честно!!!
    🙂
    И страхотно ревю! Много готино правиш summary-та на сюжета без спойлери, но достатъчно подробни, за да схванем за какво иде реч.
    И благодаря, че ме подтикна да прочета книгата!

    Харесвам

  2. Pingback: „На Ръба“ от Илона Андрюз – Хрониките на Ръба #1 « The diary of an addicted reader

Вашият коментар